29 April 2011

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011

Dear readers,,


Korang dah pergi Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011? Sabtu lepas aq ngn blogger Fakrul Roslan, Hakim Faridzul & Ainina Rasidan g pesta buku ni kat PWTC. Kitorang memang dah rancang lama nak pergi coz bookfair ni berlangsung time exam week. So sabtu lepas dengan bantuan En. Haziq sampaila kitorang kat PWTC. Nasib baik ada kawan aq yang baik hati ni hantar kitorang naik keta dia. Memandangkan pagi sabtu tu ada exam, kitorang pergi belah petang. Nasib baik x sesak sangat jalan tapi time nak dekat sampai sana r sesak sikit coz banyak bas kan. Orang ramai giler kot coz hari tu hari kedua pesta buku ni. First2 kitorang g The Mall yang depan PWTC tu sebab aq nak kuar duit. Ntah camne aq boleh plak tetinggal duit, kalau tak x dapatlah g beli buku. :)


Sebenarnya, ada lagi satu sebab aq nak g bookfair ni. Aq da menang pertandingan teka judul novel Siti Rosmizah kat facebook :) so kena claim hadiah kat sini. So hadiahnya berupa novel yang aq teka tula. 7 Hari Mencintaiku. Then dapatla jumpa ngn novelis Siti Rosmizah. Pemenang2 contest ni x payah beratur panjang nak jumpa ngn dia. Untung2. :) Pastu kitorang g jalan2 kat Karangkraf. Kat sini memang ramai giler orang. Novel ngn majalah plak memang banyak giler~ Memang rambang mata r kalau nak beli novel. Diskaun plak x beragak kan. Kalau novel tu RM25 boleh dapat samapai RM20 je. Masa aq dtg tu ada pemenang dewi remaja. Memang cantik giler r kan die. Ramai gak yang amek gambar ngn dia tapi aq x boleh amek gamba ngn dia nnt ada orang tu marah.haha :) 


Lepas g Karangkraf, kitorang g kat PTS plak. Kat sini lagi ramai orang, sesak giler. Maybe sebab tempat dia sempit kot. Kat sini r dapat jumpa Siti Rosmizah ngn claim hadiah :) Chef Hanieliza pn ada wat demonstrasi masakan. Then naik tingkat atas plak, kat atas kebanyakkan buku2 ilmiah. Penat pusing2 satu PWTC ni tapi sempat gak beli buku dari Indonesia. So kalau korang yang baru nak pergi pesta buku ni amatlah dialu-alukan. Pesta buku ni sampai ahad ni sahaja- 1/5/2011. 



~ Dengan novelis Siti Rosmizah ~









~ ni untuk kakak ~



~ novel paling laris, aq beli ~



~ From Indonesia ~



~ si dia punya ~



~ novel best gak ni ~


24 April 2011

Keputusan Pertandingan Wind Orchestra SBP & Kluster Peringkat Saringan 2011

Berikut merupakan sekolah-sekolah yang layak ke peringkat akhir Pertandingan Wind Orchestra SBP & Kluster 2011 :
( Klik untuk menonton video )

Sekolah Sultan Alam Shah
Sekolah Seri Puteri
Kolej Tunku Kurshiah
Sekolah Dato Abdul Razak
Malay College Kuala Kangsar
Sekolah Menengah Sains Machang
Sekolah Menengah Sains Selangor
Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah


Grand Finale akan berlangsung pada 3 Julai 2011 di PICC
Tahniah diucapkan kepada team2 wind orchestra yang berjaya layak ke pusingan akhir!!
Korang memang superb :)(:

PERTANDINGAN AWAL WIND ORCHESTRA SBP DAN KLUSTER 2011 - MCKK

Hujung minggu macam ni, byk pulak event2 kat luar sana. Tibatiba plak terkena time exam week kan. semalam ada saringan wind orchestra kat Auditorium Cempaka Sari, Putrajaya. Rasa rugi plak x pegi semalam. Rindu giler nak join orchestra balik. So semalam my ex orchestra team - Malay College Wind Orchestra - join saringan tu. So macam biasa diorang perform dua lagu. Tahun ni diorang bawak lagu Ross Roy by Jacob De Hann dan lagu Lagenda by Sheila Majid gubahan oleh my orchestra teacher, Mr. Rosman. Hope diorang perform well coz last year diorang x dapat masuk final. Harap tahun ni x menghampakan :)(: Mr. Rosman ni aq memang tabik r sebab beliau memang pandai arrange lagu. Semua lagu best2! Masa tahun 2005 beliau arrange lagu Medley Sheila, 2006 dengan lagu awan yang terpilu, 2007 lagu sayang disayang, 2010 lagu mencintaimu dan paling latest ni lagu Lagenda. Semua lagu ni untuk orchestra la.

Kepada junior2 MCWO, sorry x dapat dtg support korang even dekat je rasanya kalau nak pergi. Pagi tu plak ada exam kan. Sabtu kot.huu~ Tak sabar nak tgk video korang perform :) So pada mereka diluar sana yang nak dengar lagu orchestra ni camne, aq ada muatkan link kat bawah ni. Kalau nak tgk video plak boleh lah klik sini~ 1tube/hqfizulhqkim ~









22 April 2011

~Final exam~

Dear readers,,


Final exam dah pn bermula hari ni. Serius cuak nak jawab exam coz study pn tak khatam lagi. Ish3. Untuk sem ni, aq ada 5 final paper. So lima hari je ada exam. Jadual pn okay2 gak coz gap ada dalam sehari dua. Sempat gak rasanya nak revise balik b4 next paper. So pagi td aq jawab paper tort. Memang semua orang tak expect soalan macam tu yang keluar. Memang bagi aq susah giler. Kalau orang lain tak tau la plak kan. Masa jawab plak dalam 3 jam tapi itupun tak cukup lagi nak siapkan jawapan. Risau giler kot. :( So paper tort berlalu macam tu je dengan rasa frust giler~ Harap paper2 lepas ni dah x macam ni.huu..


So, aq nak gak bagi korang tgk jadual exam aq : 

21/4 : Tort

23/4 : Contract

26/4 : Constitutional Law

29/4 : Tamadun Islam

3/5 : Malaysia n legal System

4,5,6 / 5 : Shopping, karaoke, movie, online, start cuti.

Haa,,yang bawah skali tu xde r masuk examnya. tak sabar nak abes exam nak balik umah nak cuti. Pagi tadi b4 exam muka semua cam tension je. Semua baca notes kot kat luar exam hall. Then ada satu kejadian x diduga, one of my friends kena serang sawan. Maybe dia tension sangat kot. Masa tu tinggal lagi setengah jam je lagi b4 masuk exam hall. Kesian kat dia x dapat amek exam. b4 ni dengar cerita dari kawan2 je pasal student2 yang tension masa exam.huu~ Hope semua okay2 lepas ni. :) Wish me luck 4 my next paper. Tak nak repeat lagi nx sem.



13 April 2011

Minggu Orientasi UBM | Mari Berkenalan


~Nama anda dan nama blog anda~

Nama tuan blog ni Hafizul Hakim.. Nama blog ni plak hqfizulhqkim's blog mcm kat atas tu :) mesti korang pelik kan nape aq guna huruf  'q' , dan nape aq x guna huruf  'a' . Sebab bagi aq ada kelainan kat situ, lagipun ciri2 tulisan dah nak dekat sama. #yeke? huhu~


~Sejak bila mula berblog~

Sebenarnya, aq pn dah x ingat bila aq mula2 berblog ni. Tapi based on aq punya profile June 2010 katanya. :)


~apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini~

Dulu masa time sekolah menengah selalu guna " darsawarsa" ni masa buat esei.  :) Pandangan aq...aq pn baru je lagi dalam berblog ni. Sekarang blog pn dah makin bertambah-tambah. Bagi aq dunia blog ni tersangatlah bestnya :) Blog boleh jadi medium untuk kita bersuara even kta just type kan.he3. Korang boleh tulis apa yang korang nak tapi tertakluk lah pada article 10 of federal constitution. he3. Melalui blog ni lah kita boleh share2 maklumat, minta pendapat, buat contest dan macam2 lagi :)


~pandangan anda mengenai IPTM (institut pengajian tinggi maya) pertama ini~

Tak sangka ada IPTM ni. sape punya idea ek? bagus gak ada institut camni. Nanti boleh berkongsi ilmu sesama blogger. Selalu kita tengok ramai yang buat tutorial n tips2 blogging kan. Why not kita kumpulkan semua n share kat UBM ni? :) Kiranya UBM ni jadi " The Centre of Blogging Knowledege ". So kepada blogger baru, boleh buat rujukan kat UBM. Mesti best! :)(: 


12 April 2011

11 April 2011

My 300th Lucky Follower



Dah jumpa pn follower yang ke300. :)(: 
Congratz! 

Mandarin Short Film

Dear readers,


Salam hari Isnin, Monday blues kah? hari Isnin je mesti malas nak wat keje kan coz baru pas weekend. Student macam aq plak mesti malas giler nak pakai formal kan dengan kemeja bagai. :) So last weekend memang agak enjoy even ada part2 yang boring kan. Last weekend, group aq berjaya wat satu short film dalam bahasa mandarin. Best giler shooting mandarin wo0. Thankz to twinklelilis and Lynn. Special thankz to Fakrul coz jadi cameraman kitorang even dia pn kena wat short film dia jugak. Short film ni sebenarnya projek untuk subjek mandarin ni. So semua student kena wat short film mereka. So petang ni last test for mandarin i.e listening test. Aq start blaja bahasa mandarin ni dari sekolah menengah lagi. Masa mula-mula nak belajar mandarin ni memang teruja la kan. So, masing2 compete masa final exam. Exam mandarin plak x susah sangat, x senang sangat. Yang penting kena faham la apa soalan tu nak. Kalau tak memang tak boleh jawab la kan. :) Then time degree ni pun wajib amek subjek bahasa ketiga, so aq teruskan dengan subjek bahasa mandarin.


~cover~

Ni plak lagu mandarin yang aq suka : 

10 April 2011

Bosan~

Bosan sungguh hari ni. Ingat nak balik this week, tapi assignment plak tak siap lagi. Lecture ngn kelas tinggal seminggu je lagi, so kena la siapkan n anta semua kerja. Nasib baik dah ada yang siap. Esok ada test mandarin plak ngn kuiz constitutional law. ish3. nasib baik boleh bukak buku. So, sekarang ada kat library, cadang nak study la kan. Tapi, baca2 macam x masuk je.ish3. :( Bosan sungguh~ 



p/s : citer Cun best x?

06 April 2011

BlogList Farah for April

" BlogList Farah for April "


Photobucket

Untuk maklumat lanjut sila kunjungi blog Farah :)


Contract and Tort

Esok ada test contract and tort. Straight dari kol 10.30 samapai kol 2. Ish3, dah la kena ingat banyak2 sangat benda. Berapa banyak element ngn kes kena ingat. Omg. Wish me luck 4 tomorrow :)