13 June 2011

Of Ikan Patin and Kenduri Kahwin

Dear readers,,

Dah lama x update blog ni. Last weekend my family pergi negeri Pahang Darul Makmur. Bukan pegi jalan2 r tapi memenuhi jemputan majlis kenduri kahwin anak sepupu aku. So bertolak dari umah dalam kol 6.45 lalu jalan Ijok yg bengkang bengkok tu pastu ikut Karak highway. Masa on the way g ngn balik tu asek teringat citer karak aje.hoho. Kan ada tanda laluan angin lintang kan kat Lanchang kalau x silap. Last year sepupu aq accident kat situ, teruk gak kete dia sampai orang yang duduk seat blakang boleh terpindah kat seat depan. Kete dia golek2 kalau x silap. A few month after tu ada lagi orang accident kat situ, diorang pn xtau camne diorang leh accident. Sedar2 dah ada kat hospital ceritanya. Alhamdulillah my family selamat sampai kenduri kahwin kat Jengka 11.

Sebenarnya kitorang tak makan lagi dari pagi masa bertolak tu, so masa kat Temerloh my family singgah kat RnR Temerloh. Yang ni cadangnya nak merasa masak tempoyak ikan patin. Aritu ada baca kat few blog mention gerai no.7 kat RnR ni ada jual masakan ni. Sedap katanya :) Seketul dalam RM7. Yang ade jual ni ikan patin sangkar, kalau yang ikan patin sungai lagi mahal kot. Sedap gak masak tempoyak ikan patin ni. Berbaloi gak datang dari jauh.haha. Tapi kalau korang nak lagi sedap, korang leh g area2 dekat ngn sungai pahang, masuk pekan Temerloh dulu. Kat situ banyak gerai2 yang jual masakan ikan patin.


After makan2 perjalanan diteruskan dan kitorang sampai kenduri dalam kol 12. Kenduri kahwin x meriah sangat, biasa2 je. Lepas abes kenduri, my family g Felda Lepar Utara 1. Cadangnya nak tido kat sini umah makcik, so esoknya baru balik Selangor. Jalan kat sini naik turun bukit. Bukit kemain lagi tingginya. Nasib baik abah pro bawak keta kat Pahang coz dah selalu datang Pahang.Yay! :) So malam tu tengok bola ngn abah, Terengganu 2 - Kelantan 1. Esoknya dalam kol 8.45 kitorang bertolak balik. Masa balik sempat lagi singgah RnR Gombak, makan2 kat situ then beli lemang. Sedap woo :) Paru goreng berlada dia memang terbaik!! Then perjalanan diteruskan dan dalam kol 2.15 petang kitorang sampai umah. Yeah! :)



10 comments:

ainina rasidan said...

ikan patin :)

KuNanGKuNanG said...

mmg sdp la makan patin ri2...lain kali mesti mkn lg k..tp kuih muih kat rnr tu mahe bebenor..tercokek eden.huhu..

hafizulhakim said...

ainina : ikan patin sedap wo0 :)

kunangkunang : sedap giler.klu kuah dia lagi lemak n masam2 ckit lagi sedap. kuih RnR memang gitu.hoho :)

zuwaidah said...

ikan patin mahal tapi sedap

hafizulhakim said...

zuwaidah : mahal ckit r.paling murah pn patin sangkar klu x silap. patin sungai lagi mahal. :) sedapsedap.

sumaiyah mokhtar said...

makaihhhhhhhh terliur tengok :)

hafizulhakim said...

sumaiyah : sedap tu! hihi :)

arfahamiera said...

wahhh terliur la pulak...hahahhaah...hmmm dh lama tak pekena lauk lemak ikan patin ni....yummy3...

arfahamiera said...

terliur la pulak ble dgr cte fzul...dh lama tak pekena lauk lemak ikan patin ni...hmmm yummy3...

hafizulhakim said...

arfahamiera : he3. nnt g la temerloh. byk gerai ikan patin :)