29 September 2011

Cara Mengawal Privasi Facebook Anda - Edisi TimelineDear Facebookers!


Saya pasti ramai pengguna laman sosial mukabuku atau Facebook di luar sana yang masih terkejut dengan perubahan layout facebook bukan? Pasti ramai yang menyatakan rasa tidak puas hati sama ada mengenai layout mahupun privasi mereka di laman sosial ini. Dengan pengenalan sistem timeline di facebook seperti di twitter ramai merasakan bahawa privasi mereka sedikit tergugat. Ini kerana melalui timeline tersebut rakan2 di alam maya dapat mengetahui apa yang mereka lakukan.

Seperti contoh apa yang mereka tulis di wall rakan2 lain, apa yang mereka komen pada gambar, komen2 di status dan banyak lagi. Ada juga berpendapat Facebook sesuai untuk mereka yang bergelar stalker. Tahukah anda bahawa anda boleh mengawal timeline ini sekali gus menjaga privasi anda? Ini utk mengelakkan apa shj komen yg anda tinggalkan pada post/status/gambar kawan2 menjadi terlalu umum hingga boleh dilihat oleh orang-orang yg tidak berkenaan.

Caranya cukup mudah, anda hanya perlu rakan-rakan alam maya anda untuk membantu anda. Apa yang rakan anda perlu lakukan adalah :
  • Halakan mouse anda pada nama Facebook anda.
  • Tunggu satu kotak keluar dan lihat pada option Subscribe
  • Cari "Comments & Likes" dan klik situ [uncheck the choice]
Untuk memudahkan anda, sila post status ini di wall facebook anda. Selamat mencuba :)

 " KEPADA SEMUA KAWAN2 & AHLI KELUARGA SAYA DI FACEBOOK,

Boleh tolong sy utk buat satu perkara ni : Halakan mouse anda pada nama saya, tunggu satu kotak keluar dan lihat pada option Subscribe. Cari "Comments & Likes" dan klik situ [uncheck the choice]. Ini utk mengelakkan apa shj komen yg sy tinggalkan pada post/status/gambar kawan2 menjadi terlalu umum hingga boleh dilihat oleh orang2 yg tak berkenaan.

Terima kasih banyak atas pertolongan :) lepas tu jangan lupa utk copy paste di wall anda untuk mengelakkan SETIAP PERBUATAN anda di post di bahagian kanan Home facebook dan menjadi tontonan ramai.Seorang kawan berkongsi dgn sy dan sy harap anda semua sudi buat benda yg sama utk mengelakkan facebook menjadi hendapbook :) "
1 comment:

CT said...

Oooo..itu mcm ke? akk lg lak...org x nmpk xtbt kat wal..ntah nape tiba2 cmtu..pening2...