25 November 2011

Langit dan Awan

Dear readers,,
Korang suka tgk langit ngn awan? syok giler kot bila dapat tgk langit biru..dapat tgk awan putih.. Bila korang xtau nak watpa, apa kata korang cari tempat lapang yang redup2 sikit pastu pandang langit puas2. Masa tu barula korang ckp " luas giler langit ni :) ". Pernah terfikir kenapa langit warna biru? 


" Langit yang kita pandang setiap hari itu mengandungi udara. Dan udara itu sendirinya mengandungi beberapa jenis molekul gas, serta beberapa lagi campuran habuk dan sebagainya. Cahaya matahari yang dipancarkan ke udara di langit akan mengena kepada molekul-molekul gas itu tadi dan seterusnya akan memantulkan cahayanya kepada beberapa arah. Sesetengah warna seperi jingga dan kuning akan bergerak terus sahaja, manakala warna biru pula akan memantul ke semua arah. Dengan ini, cahaya warna biru akan bertebar ke seluruh ruang udara di langit. Jadi, bila anda melihat ke atas langit, cahaya-cahaya biru ini akan sampai ke mata anda dan langit akan kelihatan berwarna biru. "

macam ada jalan plak kat langit tu


Bila tgk langit ngn awan rasa macam ada something je kat awan tu.haha rasa nak naik atas tu tgk bawah plak. Tak rugi pn kalau tgk kebesaran Allah, best3. Kalau korang bertuah mungkin korang akan nampak something yang korang tak expect. :) 



6 comments:

sha my heart said...

subhanallah.

saya pernah ada satu bilik yg menghadap langit. (maksudnya pintu boleh nampak awan). suka tengok awan. macam-macam bentuk kan? =)

model pakaian muslim wanita said...

wow great post thanks.

KuNanGKuNanG said...

jom naik flight leh terbang di langit biru...:)

hafizulhakim said...

@sha my heart : seronok kan tgk awan.he3

hafizulhakim said...

@model pakaian muslim wanita : most welcome :)

hafizulhakim said...

@KuNanGKuNanG : jom nek flight g bandung :)