13 August 2012

No Bake Oreo Cheesecake

Salam readers,,
Pernah buat cheesecake? hehe weekend td aq dapat siapkan Oreo Cheesecake tp yg ni style bujang punya.hehe Dah lama da nak buat tp sabtu tadi baru jumpa cream cheese kat Sungai Besar. Resepi ni dapat dari Youtube. Nampak senang dan alhamdulillah satu jam dah siap then simpan dalam peti sejuk. Jom aq nak kongsi resepi ngn korang :)

Untuk base :
-Oreo
- 1/4 cawan mentega


First korang buang cream oreo then kisarkan oreo tu. Then cairkan mentega. Gaulkan oreo yang korang kisar td ngan mentega. Then masukkan dalam loyang untuk buat base. Ratakan dan padatkan. Then korang simpan dalam peti sejuk. Kalau xnak guna oreo, guna biskut marie pun boleh. Aq guna biskut marie.

Untuk filling :
-Oreo
-500gm cream cheese
-1 cawan whipping cream
-1 cawan condensed milk
-1 sudu teh esen vanila


Korang pukul cream cheese sampai creamy.hehe then masukkan esen vanila, whip cream dan condensed milk. Pukul sampai adunan sebati. Kisarkan oreo. Masukkan oreo kisar td dalam adunan. Kali ni korang xyah pukul adunan dh, just gaul je.





Then bila dah sebati, korang masukkan adunan dalam loyang td. Taburkan sikit oreo kisar dan hiaskan ngn oreo bulat.hehe Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 6 jam. Then selamat makan :)

Sedap even x keras sgt.hehe

Selamat Mencuba



9 comments:

KuNanGKuNanG said...

sedap...smlm lupa nak bawa balik..masa buka tu along xmakan pun..huhu

Awie Omar said...

Salam Ramadhan dari awieomar.blogspot. Dah lama follow sini. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai game top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Follow blog "Awie Omar" (bagi yang belum, harap sudi follow ) dan komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Ganjaran wang tunai akan diberikan kepada johan.

hafizulhakim said...

@KuNanGKuNanG : hehe xpa2 nnt leh wat lagi masa raya :)

hafizulhakim said...

@Awie Omar : thankz singgah. cam best je game tu. nnt terjah :)

ainina rasidan said...

wahh..leh lah buatkan nnti

hafizulhakim said...

@ainina rasidan : boleh2. nnt nak wat bisnes :)

Myra Jay said...

Sedap Oreo Cheese ni, my peberet, pernah buat masa Anniversary tahun lepas ;)

N a d i a said...

uihh tak payah masuk oven yang syok nak buat ni..

boleh try test lepas ni.


E'in said...

e'in xpenah wat kek.. hehe