07 June 2014

Temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17

Salam readers,

Dah lama sangat tak update blog ni. Kali ni aku nak cerita pasal pengalaman temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17. Sekarang memang tengah cari kerja, so mana-mana dapat panggilan temuduga kita rembat je dulu. Okay, secara rasminya aku dah pergi inteview jawatan pembantu tadbir ni under Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) 2 Jun aritu. Tempat interview kat Pusat Temuduga SPA Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur. Bagi sapa yang tak tahu, pusat temuduga ni dekat sangat dengan kompleks Dayabumi. On je GPS mesti dapat cari. Kalau ikut surat, aku interview pukul 2.50 petang. Tapi datang awal lah lagi bagus kan, so kol 2 lebih dah sampai sana dengan abang aku. Pastu terus naik tingkat 2 dan terus daftar. Hari tu memang tak ramai orang. Adela dalam 8, 9 orang je, bilik interview plak ada 4. Sementara duduk2 tunggu giliran tu bolehla baca2 nota skit.

Okay nak citer pasal masa interview plak. Panel aritu dua orang je dan dua2 lelaki. Sorang nama Shahhedan Jaafar dan lagi sorang tak tahu nama dia siapa. Aritu tak banyak sangat diorang tanya tapi aku plak yang banyak tanya masa akhir interview tu. Basically antara soalan panel camni :

- Ceritakan mengenai diri anda, nama dan latar belakang. ( pastu adela dia tanya pasal study mana, amek apa...)
- Ceritakan pengalaman kerja.
- Siapa Ketua Setiausaha Negara.
- Sebutkan Rukun Negara
- Kaitkan Rukun Negara yang ke4 dengan jawatan ini.
- Kenapa ada pekerja yang melanggar undang2
- Apa itu integriti dan akauntabiliti
- Untuk preparation interview jawatan ni, apa yang anda baca/study.

Macam banyak pulak kan soalan diorang. Yang penting korang jawab jelah dengan seikhlas hati korang. Better jujur la, kalau xtau jawapan cakap je maaf korang tak pasti tp korang usaha la bagi jawapan gak. Jangan tak jawab lak. At least ada effort korang nak jawab. Then jangan jangan jangan jadi takut masa interview. Duduk elok2 ye. Jawapan kasi tegas skit dan be confident. Panel2 ni mata diorang sangat tajam dan diorang ada "sixth sense". Diorang leh tau klu korang tak prepare untuk interview dan diorang tau klu korang taknak pun jawatan tu. Tenang2kanlah diri dan jgn gugup. Korang layan je apa panel tu tanya. Kalau diorang psiko korang, korang psiko panel2 tu balik.hahaha. Jangan cepat down kalau diorang cakap apa2.

Apapun goodluck untuk korang yang akan pergi temuduga jawatan ni. Panel tu kata ada 27 ribu calon yang layak temuduga. Soalan ketiga dan keempat tu penting tu, especially soalan no 3.

214 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 214 of 214
Anonymous said...

Saya lapor diri kat HKL 14 sept ni

Anonymous said...

Sy lapor diri kat Hkl 14Sept

Anonymous said...

Saya lapor diri kat Hkl 14 sept

ana muslim said...

Wsalam..saya belom dpt lg surat tu..sape lg y belom dpt erk??dan y dh dpt surat tu bila tarikh lapor diri??

Anonymous said...

salam sehati sejiwa semua....

adakah calon simpanan lantikan akan diserap ke lantikan tetap?? berapa peratus harapan utk dilantik tetap dalam kerajaan??? mohon pencerahan, terima kasih.

Anonymous said...

salam sehati sejiwa semua....

adakah calon simpanan lantikan akan diserap ke lantikan tetap?? berapa peratus harapan utk dilantik tetap dalam kerajaan??? mohon pencerahan, terima kasih.

Pedang Arjuna said...

Surat Lantikan JPA sapa yang dh dapat?? Saya Masih Menunggu

az mi said...

salam...disini ada siapa2 calon simpanan N17 JURU AUDIO dari jabatan penerangan x??intiview 15/5/2015

az mi said...

bbhbb

az mi said...

test

az mi said...

Kebiasaannya tengok ranking simpanan lantikan..dan melihat kekosongan jawatan yang ada kira ikut turn la..,saya pun calon simpanan lantikan drp bil 40 kedudukan 24.

nurrin lyza said...

salam..saya pon sama..result keluar 28hb julai..saya sebagai calon simpanan..bulan oktober ni tibe2 bertukar jadi status urusan sama mcm awak..@nur ade perkembangan terbaru? anyway tahniah jugak..saya simpanan kkm j41 ranking 8/100..tq.

Akma said...

Salam. Semua yg lulus dan dah dilantik kat komen2 ni ada buat group kat whatsapp atau fb ke ? Kalau ada, boleh invite sy sekali tak ? Boleh tanya2 sikit. Hehehehe. Sy dapat juga interview pembantu tadbir ni. 15/8/2016 di Polisas,Kuantan. Berdebar sangat rasa. Sebab ni kali pertama dapat interview kerajaan. Terima kasih ☺

Akma said...

«Oldest ‹Older   201 – 214 of 214   Newer› Newest»